21-10-2023

Stabo staat met een pagina groot artikel in het NHD.

Op bedrijventerrein Zevenhuis in Zwaag verrijzen nu snel achter elkaar nieuwe bedrijven, waarvan de meeste vanuit andere plekken in de gemeente Hoorn verhuizen. Stabo Bouw heeft Batenburg Digit opgeleverd, is bezig met Groenhart, begonnen met Bouwcenter RAB en Groothandel Jan van der Leek (Voorkappers.nl). Stabo heeft deze week aan zijn personeel bekendgemaakt zelf ook naar Zevenhuis te gaan. Voor Stabo wordt de eigen nieuwbouw – waarvoor de plannen nog moeten worden uitgewerkt – het zestiende bedrijfsgebouw dat ze op het nieuwe terrein langs de Westfrisiaweg gaan bouwen.

Delen

Het bouwbedrijf bestaat 33 jaar, begon ooit aan de Westerblokker en verhuisde in 1995 (hallen) en 2001 (kantoor) naar de Gildenweg in Blokker. Daar komen het kantoorgebouw, twee loodsen en het buitenopslagterrein in de verkoop, als ze naar de kavel van 5400 m2 tegenover het Multi Traffic Point verhuizen. Directeur Ton Stavenuiter (53) vertelt dat uitbreiding nodig is – ’er komt zo veel op ons af’ – en hoopt met de nieuwbouw ook aantrekkelijker te worden voor nieuw personeel. Nu werken er bij Stabo 25 mensen en er zijn verschillende vacatures. „Ik ben trots dat we deze stap kunnen nemen.”

Eerder deze maand leverde Stabo de nieuwbouw voor Batenburg Digit op, die dit op 11 november betrekt. Het bedrijf, dat zich met tachtig werknemers richt op elektrotechniek en industriële automatisering – was tot nu toe verspreid over drie panden op de Compagnie. Ook Batenburg Digit is er veel aan gelegen, een omgeving te bieden die aantrekkelijk is voor het behoud van het personeel én het aantrekken van nieuwe krachten.

Op 26 oktober slaat Jan van der Leek BV (het bedrijf achter onder andere Voorkappers.nl) de officiële eerste paal voor zijn nieuwe bedrijfspand op Zevenhuis. Dit Hoornse familiebedrijf, groothandel voor kappers en drogisten, bestaat in 2028 honderd jaar en zit nu nog aan de Atoomweg op Hoorn80. De bouw zou een jaar geleden al starten, maar werd uitgesteld vanwege de ’gekkigheid’ rond de plotseling stijgende bouwkosten. Met het nieuwe pand, dat aan de George Marshallweg op een zichtlocatie langs de Westfrisiaweg wordt gebouwd, verdubbelen ze in ruimte: 5000 m2.

Bouwcenter
De historie van Bouwcenter RAB, waarvoor afgelopen vrijdag de eerste paal is geslagen, gaat terug tot 1921. Toen begon de opa van de huidige directeur Jan Jacob Rab op Texel met een handel in bouwmaterialen.

„Mijn overgrootvader zat in 18-zoveel al in de handel, maar we houden de inschrijving bij de kamer van koophandel aan”, zegt een trotse Jan Jacob. Hij leidt een bedrijf met zestien vestigingen, waar ruim 400 mensen werken: negen Bouwcenters, groothandels in bouwmaterialen voor professionals, vijf bouwmarkten (Gamma en Karwei) en twee vestigingen van tegelhandel Jan Groen.

Het Bouwcenter aan de Marowijne in Zwaag, dat daar sinds 2006 zit, gaat straks verhuizen. „We zijn in zeventien jaar gestaag gegroeid en missen daar de ruimte om de volgende stap te maken”, zegt Rab. „We willen meer producten bieden. Ook krijgen we straks een prachtige showroom, 600 m2, twee keer zo groot.” Met nieuwbouw heeft hij enige ervaring, want de laatste jaren zijn de vestigingen in Eemnes, Alkmaar en Utrecht ook vernieuwd. Hij hoopt het nieuwe pand in Zwaag (4200 m2) in september 2024 te kunnen betrekken.

Groenhart
Bouwcenter komt naast de nieuwe vestiging van Groenhart, die eind deze maand wordt opgeleverd en 27 november hoopt te kunnen openen.

Groenhart is een groothandel voor professionals en particulieren, in gereedschappen en ijzerwaren. Ook een familiebedrijf, dat in 1920 is opgericht in Purmerend en nu 175 medewerkers telt, in twaalf vestigingen in Noord-Holland. Het bedrijf zit in Zwaag nu nog aan de Compagnie. Het was in 1996 de eerste uitbreiding van Groenhart buiten Purmerend en is nu uit zijn jasje gegroeid, terwijl verdere groei wordt verwacht. In de nieuwe winkel kan een uitgebreider assortiment worden aangeboden.

Zevenhuis vol
In juli 2022 is de laatste kavel op bedrijventerrein Zevenhuis verkocht. De gemeente werkt aan actualisering van het bestemmingsplan voor fase 2. Vorig jaar was nog de verwachting dat in 2024 nieuwe bouwrijpe grond kan worden uitgegeven, maar dat gaat niet lukken, aldus woordvoerster Gea Wolfslag. Er moet eerst een omgevingsplan komen. Vorige week was er een bijeenkomst met de ontwikkelende partijen die ook betrokken waren bij de eerste fase, Scholtens en investeerder Steenveste, om te spreken over de ontwikkeling van fase 2. Medio december willen ze bepalen op welke manier fase 2 gerealiseerd zal worden.