24-11-2022

Stabo staat in het magazine Kijk op Noord Holland Noord

Kijk op Noord-Holland Noord is hét zakelijk platform voor het bedrijfsleven in de provincie Noord-Holland. Viermaal per jaar is in Kijk op Noord-Holland Noord te lezen over de ambities en projecten van toonaangevende bedrijven en organisaties in de regio’s.

Delen

Stabo Bouw staat voor open en eerlijke samenwerking

Stabo Bouw uit Blokker is een veelzijdig bouwbedrijf met hart voor de regio. Met een aantal vaste partners realiseren zij woningen, utiliteitswerken en agrarische projecten. Het bedrijf zag zijn omzet de afgelopen vijf jaar verviervoudigen. “De basis ligt in vertrouwen en samenwerken”, vertelt Ton Stavenuiter. “Samen mooie dingen bouwen. En dat al meer dan 30 jaar.”

Ton Stavenuiter is directeur-eigenaar van Stabo Bouw, een gemoedelijk bedrijf uit Blokker waar veel aandacht is voor een aangename bedrijfscultuur en een goede sfeer. Ton: “Het is een echt familiebedrijf waarbij ieders inbreng wordt gewaardeerd. We kennen geen echte hiërarchie, iedereen is belangrijk in onze processen. De medewerkers komen bijna allemaal uit de buurt. Sjon Koning helpt ons om de groei te managen en vormt samen met Luc Sachs, Ronald Ariens en mij het managementteam.”

“We bouwen met allemaal enthousiaste en gedreven medewerkers en we leggen de verantwoordelijkheid bij hen neer”, vertelt Ton. “Je ziet de medewerkers groeien in hun rol en als iedereen in hun kracht staat, dan beleven we veel meer werkplezier. Ons team is relatief klein als je ziet hoeveel projecten we doen. We hebben een prachtig team, zowel op kantoor als in de uitvoering. Iedereen kent elkaar persoonlijk en we gaan informeel en professioneel met elkaar om. Daarnaast werken we zoveel mogelijk met vaste partijen. We leren van en met onze onderaannemers en leveranciers. We weten elkaar te vinden als er iets is en we groeien met elkaar.”

Onderaannemers faciliteren
Stabo vindt het belangrijk om onderaannemers te faciliteren. “Ieder voor zich is bij ons niet aan de orde”, zegt Ton. “Onze uitvoerders zijn er om de verschillende bedrijven waar we mee werken met elkaar te verbinden. We stellen materieel beschikbaar als dat het proces bevordert en mogen gebruik maken van het materieel van onze onderaannemers. Dat vertrouwen hebben we in elkaar. Hierdoor kunnen we zelfs hele korte bouwplanningen nakomen.”

Nieuw personeel opleiden
Vanuit het mbo in Hoorn werken er een aantal stagiaires bij Stabo. Ton: “Het is ontzettend leuk om ze op te leiden en wat mee te mogen geven. Dave is een van de stagiaires die bij ons is gebleven en hij ontwikkelt zich razendsnel. Hij heeft laatst zijn eerste project voorbereid en mocht daar – als blijk van onze waardering – de eerste paal in de grond slaan. We hebben ook een vrouwelijke stagiair. Het is haar droom om, net als haar vader, te gaan timmeren. Dit zorgt voor een hele nieuwe dynamiek in de groep.”

Samenwerking met Fource
Fource is één collectief van automotive professionals. Zij groeien flink in de regio en zochten een nieuw groot gebouw met ruimte voor een winkel, magazijn en callcenter. Ton: “We werken al jaren samen met Fource en van daaruit is dit project ons gegund. Voor en tijdens de bouw hebben we bouwvergaderingen bij ons op kantoor gehouden en tijdens de bouw onderhield onze uitvoerder Dick het contact. Dick: “De opdrachtgever woont niet in de buurt dus ik stuurde hem regelmatig foto’s en updates om hem op de hoogte te houden. “Dat waardeerde ik ontzettend”, zegt Robbert van Fource. “Ik vond het heel prettig dat Stabo zo oplossingsgericht te werk ging, altijd flexibel was en mee wilde denken.”

Samenwerking met Uranus Projectontwikkeling
“Ik vind het altijd het mooist om te luisteren naar je opdrachtgever”, vertelt Ton. “Om te ontdekken waar de behoefte zit, waarom die behoefte er is en wat Stabo kan betekenen bij de uitvoering.” Een vaste partner van Stabo is Uranus Beheer uit Alkmaar. Uranus Beheer ontwikkelt bedrijfsmatige vastgoedprojecten zoals kantoorgebouwen, bedrijfshallen en bedrijfsverzamelgebouwen. Omdat de samenwerking goed bevalt, werken Stabo en Uranus inmiddels aan hun zesde gezamenlijke project. “Samen gaan we op zoek naar de juiste invulling van een project”, zegt Nico Berger van Uranus Beheer. “In het geval van de Berenkoog hadden wij de grond en Stabo een klant. Wij hadden een plan voor die grond maar dat sloot niet geheel aan bij de wensen van de klant. Toen hebben we het ontwerp gewijzigd en hebben we er samen met Stabo een mooi extra gebouw neergezet voor de klant van Stabo naast het nieuwe gebouw. Zo was iedereen weer tevreden.”

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de bouw van een pand aan de Albaststraat in Alkmaar. Nico: “Er zouden drie bedrijfshallen van ieder duizend vierkante meter komen, maar een klant was op zoek naar een hal van drieduizend vierkante meter. We hebben de muren dus achterwege gelaten en het ontwerp aangepast naar de wensen van deze klant. We maken de ontwerpen zelf dus we zijn heel flexibel bij gewenste aanpassingen.”

Een ander project in Alkmaar wordt ontwikkeld aan Fluorietstraat dat deze week in de verkoop gaat. “Gelukkig is er animo, daar was nog wel onzekerheid over in deze gekke tijden”, zegt Nico. “In Zwaag is gestart met de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw met de naam De Nuwe Bonker. De nieuwe jas, betekent dat in het West-Fries. Wij werken met namen die passen bij het project en de regio.”

Stabo en Uranus hebben elkaar gevonden in vertrouwen en kwaliteit. Ton: “We sparren veel met elkaar en kunnen goed inhoudelijk discussiëren over een calculatie. Nico: “Ik ben best lastig, maar in deze samenwerking is er maar weinig waar ik niet tevreden over ben. We houden elkaar scherp op gebied van materiaalontwikkeling en ontwerp en we versterken elkaar. We gaan steeds slimmer en beter bouwen.”

Samenwerking met Batenburg Digit
Frits Tjalsma is directeur van Batenburg Digit, de industriële automatisering-tak van Batenburg Techniek. Frits zocht een nieuw kantoor met werkplaats voor zijn tachtig medewerkers. “De industrie waarin wij zitten en onze duurzaamheidsgedachte vragen om een moderner pand dan waar we nu zitten”, vertelt Frits. “Vanuit diezelfde duurzaamheidsgedachte waren we het liefst naar een bestaand pand gegaan, maar een lange zoektocht leverde niks op. De combinatie van een groot kantoor met een kleine werkplaats was nergens beschikbaar. Makelaar Raveel wees ons op een stuk grond van Stabo Bouw op industrieterrein Zevenhuis in Zwaag. De locatie was perfect en toen we met Stabo om tafel gingen was er meteen een goede klik.”

“Voor ons ontstond er best een bijzondere situatie”, vertelt Frits verder. “Als toekomstige huurder konden we van begin af aan meedenken over het pand. Vanuit Zevenhuis waren er een aantal eisen, Stabo had zijn wensen en wij hadden onze ideeën. Wat we gemeen hadden is dat we allemaal een pand wilden dat een beetje smoelt en dat jonge mensen aantrekt. De eerste schets van architect Tom Valks was meteen raak. Er zijn wat details aangepast en wat ramen toegevoegd, verder was het perfect. Iedereen was er direct blij mee.”

Frits vertelt verder: “Onder leiding van onze Chief of Happiness Officer mogen de medewerkers van Batenburg Digit het gebouw van binnen indelen en inrichten. Als directeur houd ik me bezig met het kostenplaatje, de buitenkant van het gebouw en de duurzaamheid. Die klik met Stabo Bouw is gebleven. We werken beide graag met lokale ondernemers en we gaan op een hele open manier met elkaar om. Zo communiceer ik ook met mijn personeel. Ik deel alles, van beleid tot cijfers. En ik had al snel het gevoel dat ik ook zo met Stabo kon communiceren. Het is een gezamenlijk project en met het vertrouwen zit het helemaal goed. Lastige onderwerpen gaan we niet uit de weg. We zullen echt nog wel wat stevige discussies met elkaar gaan voeren, maar zonder wrijving geen glans.”

Het hele magazine kun je inlezen via: bit.ly/kijkopnoordhollandnoord